Ікона на склі

Кафедра на якій читається дисципліна: Сакрального мистецтва

 

країнська народна ікона на склі, набула широкої популярності у ХІХ – першій третині ХХ ст. на території Західної України, зокрема таких етнографічних регіонів як Гуцульщина, Покуття та Буковина. Ці ікони стали невід’ємними елементами інтер’єрів українських хат. Причинами такої широкої популярності цих ікон було вдосконалення технології виробництва скла, легке та швидке виконання ікон, доступні ціни та ефектний вигляд ікон. Ці ікони оформлювались як правило в дерев’яні рами, та вішались на покутті. Національний музей у Львові ім. Митрополита Андрея Шептицького, Музей етнографії та художнього промислу у Львові, Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького, Львівський музей історії релігії, Музей ікон Українського Католицького Університету, Музей етнографії та художнього промислу, Музей сакрального мистецтва ім. Антонія Петрушевича Львівської Архиєпархії УГКЦ, Музей Митрополита Андрея Шептицького та Галерея сучасного сакрального мистецтва Ікон-Арт володіють чудовими збірками народних ікон на склі, які доступні для Вашого огляду.

Корисною для Вас стане також робота в Науковій бібліотеці ЛНАМ та Центрі Митрополита Андрея Шептицького, зокрема там Ви зможете ознайомитись з альбомом «Народна ікона на склі» упорядницею якого є кандидатка мистецтвознавства пані Оксана Романів-Тріска.

Вивчення цієї дисципліни на кафедрі сакрального мистецтва ЛНАМ, дає Вам можливість дізнатися більше про українську народну ікону на склі та виконати одну або декілька таких ікон в матеріалі. Упродовж семестру в рамках дисципліни Ви зможете відвідати Національний музей у Львові ім. Митрополита Андрея Шептицького, Музей етнографії та художнього промислу у Львові, Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького, Львівський музей історії релігії, Музей ікон Українського Католицького Університету, Музей етнографії та художнього промислу, Музей сакрального мистецтва ім. Антонія Петрушевича Львівської Архиєпархії УГКЦ, Музей Митрополита Андрея Шептицького та Галерею сучасного сакрального мистецтва Ікон-Арт.

Вимогами до матеріально-технічного забезпечення студента є папір розміром 30х40 см, графічний олівець середньої твердості, канцелярський ніж, наждачний папір, гумка, скло розміром 30х40 см та товщиною 1,6 - 2 мм, дерев’яна рама шириною не менше 5 см, канцелярська туш або маркери, перо/пера різної товщини, пензлики різної величини та форми, акрилові, гуашеві або олійні фарби, поталь, клей для поталі, кольоровий папір, картонка розміром 30х40 см, цвяшки для закріплення ікони в рамці, молоточок, шнурок або вушко.

 


Силабус дисципліни - переглянути

 

Назад