Психологія художньої творчості (лише для магістрів)

Назва дисципліни:  Психологія художньої творчості.

Вид дисципліни (теоретична)

Читається на Кафедрі соціально-гуманітарних наук.

Освітній рівень ОКР «Магістр»

Для всіх Спеціальностей.

Терміни вивчення (весняний семестр)

В мистецькому навчальному закладі неприпустимо обійти увагою психологічні аспекти художньої творчості. Засновник "Аналітичної (глибинної) психології" Карл Густав Юнг вважав, що психологія в якості науки про душевні процеси може бути поставлена у зв’язок з естетикою. І пограничною зоною між цими науками є «Психологія мистецтва». Знання психологічних механізмів художньої творчості служить стимулом для майбутніх митців та дослідників мистецтва в їхньому осягненні мотивів творчої активності особистості і тих складних непересічних шляхів, якими здійснюється творчий процес в мистецтві та науці. Хоча К.Г.Юнг і попереджав, що творчу особистість можна пізнавати за допомогою багатьох засобів, але до кінця вона ніколи не буде розгаданою, все ж, бачиться, слід робити спроби припідняти завісу  загадковості з цього хвилюючого уяву феномена.

Буттю людини онтологічно властива креативність. Саме в творчості відбувається формування людини і саме через творчість стає можливим вияв її неповторної індивідуальності. Творча діяльність дає можливість особистості "активно поставати перед світом", бути діяльнісною стосовно світу, надавати йому якості бути красивим, добрим… Тільки в акті творчості людина отримує здатність осягнути безмежжя власного "Я" і втілити його в продуктах своєї життєдіяльності, в тому  числі й у мистецьких творах.

Сутнісно праця художника постає символом пошуку ним власного, істинного "Я", бо в процесі творення не тільки вибудовується художній твір, але й формується, розвивається і виявляється індивідуальна сутність творця як духовної істоти  Мистецьке творення як таке відбувається всередині душі, всередині духовного динамізму художника. Через цю індивідуальну інтимність творіння саме й відбувається духовний поступ людства. Мистецький твір –  це втілена душа творця і, опредметнений еталон чи ідеал, і, звичайно, ознака інтенції духу, розвитку духовної, творчої культури людства загалом.

Силабус дисципліни

 



Назад