Олійна пастель. Технічні прийоми та особливості роботи

Дисципліна осіннього семестру

Кафедра Академічного живопису

 

Володіння технікою олійної пастелі має суттєвий вплив на розширення діапазону знань в живописних техніках та на формування творчої особистості студента в освітньому процесі ЛНАМ. Ця техніка має свої особливі можливості, що дає змогу використання її як при виконанні ескізів, етюдів, так і підсумкових поточних завдань та екзаменаційних проектів випускаючих кафедр а також творчих спроб.

Техніка олійної пастелі, на відміну від інших видів пастелі, дає змогу досягнення м’якої консистенції та інтенсивної колірної палітри. Застосовується для створення творчих образів в жанрах пейзажу, натюрморту, моделюванні живої натури (портрету) і т.д.

Олійною пастеллю можна працювати на різноманітних матеріалах-основах (папері, картоні, дереві, полотняному ґрунті, шліфувальному папері) при виконанні графіто, енкаустики. Володіння цією технікою сприяє розширенню творчих пошуків. Олійну пастель наносять на безколірне тло, тоноване автором, або фабричне. Нанесення її на основу можна здійснювати шляхом втирання з наступним промиванням розчинником, поправками-видряпуванням та з наступним поєднанням різних фарб, якими покривають первинний шар. За допомогою такої техніки можна досягнути широкої амплітуди насиченості кольору.

 

Силабус дисципліни - переглянути

 

Назад