Лінія як засіб вираження форми в рисунку

Дисципліна осіннього семестру

Кафедра Академічного рисунку

 

Проаналізовано геніальні рисунки стародавніх майстрів і художників нового періоду, які вміли користуватися методами зображення форми,  виражати її простими засобами,  правдиво передавати довкілля. Лаконізм зображення форми, співучість ліній, поетичність образу, велике узагальнення життя, ритм ліній, мас, контраст ліній, форм – усіма цими елементами наділено їхні рисунки.

Культура художника залежить не лише від кількості інформації, накопиченої в його свідомості, але й від того, як творчо він використовує набуті  знання. Яким чином, оволодівши  лінією - однією з основних засобів передання тривимірної форми в просторі,  можна стати професійним рисувальником. Адже, навчившись кількома лініями виявляти суть задуму, можна оволодіти формою, яка потім втілюється в гобелен чи керамічне панно, дерев’яну пластику чи ковані вироби, дизайн середовища чи одягу.

Курс охоплює три тематичні  завдання на вивчення оголеної та одягненої  фігури людини, які повинні допомогти студентові  досконало оволодіти знаннями і вміннями у роботі над зображенням фігури людини, можливостями різних матеріалів і фактур, технікою виконання рисунку  з натури, засвоївши таким чином досвід майстрів рисунку щодо вирішення конкретних завдань. Передаючи характерний образ натури за допомогою відповідних  матеріалів і технік, досягається  розвиток образного і абстрактного мислення студентів, виховання творчого професіоналізму.

За час навчання студенти ознайомлюються із засобами та характером виконання окремих завдань, їхніми графічними особливостями та матеріалами, що пов’язано з образним мисленням майбутнього митця. У даному випадку це – зображення постаті людини. Навчальні завдання послідовно ускладнюються - від основних теоретичних та практичних  засад реалістичного рисунку до його творчого переосмислення.

 

Силабус дисципліни - переглянути

 

Назад